Kurser

Herunder kan du læse om de kurser som tilbydes 

  • Anvendelse af lyd-og e-bøger fra NOTA

    (NOTA er en statslig institution og videnscenter under Kulturministeriet, hvor formålet er at gøre trykte tekster tilgængelige i digitale formater for alle som har udfordringer med at læse en tekst på tryk.)

    Målgruppe:
    Voksne med et nedsat syn pga. en øjendiagnose eller visuelle vanskeligheder som følge af hjernerystelse eller erhvervet hjerneskade, der gør, at man ikke kan læse almindelig trykt tekst.

    Formål:
    Formålet er at lære at betjene NOTA-appen sikkert.

    Mål:

    • At kunne bruge, søge og downloade i det rigtige format på NOTS App
    • At kunne anvende DAISY Lydbogsafspiller, som afspiller lydbøger, tidsskrifter, aviser, magasiner m.m. 1. Undervisningsgang
    • At kunne anvende diverse indstillingsfunktioner i skriftstørrelse, farve, læse- og oplæsningshastigheder bogmærker m.m. 2. Undervisningsgang
    • Oprette boglister, prøve-lytte og vide hvordan NOTA kontaktes når der skal bestilles bøger 3. Undervisningsgang
    • Arbejde med indlærte færdigheder på enten App eller afspiller 4. Undervisningsgang

    Indhold:
    Der introduceres til NOTA gennem oplæg og praktiske øvelser i anvendelsen af NOTA. Der vil fra gang til gang være mindre hjemmeopgaver, som giver mulighed for at afprøve det tillærte og følge op på spørgsmål.

    Kontakt:
    Tilmelding ved at kontakte synskonsulenten i telefontiden
    tirsdage og onsdag kl. 8.30 – 10.00 på tlf.:76 81 55 70.

    Varighed: 4 kursusgange á 1, 5 time. 

    Tidspunkt:
    Holdet tilbydes, når der er tre tilmeldte.
    Undervisningen tilbydes mandage kl. 13.00 – 14.30

  • Læsefællesskab ved at bruge lydbøger

    Målgruppe:
    Voksne med et nedsat syn pga. en øjendiagnose eller visuelle vanskeligheder som følge af hjernerystelse eller erhvervet hjerneskade, der gør, at man ikke kan læse almindelig trykt tekst, men gerne vil være fælles om en læseoplevelse.

    Formål:
    Formålet er at (gen)finde læseglæden ved at lyttelæse. Holdet vælger en mindre novelle, podcast eller lydfortælling der lytte-læses og indholdet drøftes i fællesskab.

    Mål:

    • At skærpe koncentration og opmærksomhed ved at lytte aktivt
    • At finde ro og glæde i at læse en lydbog som en litterær oplevelse
    • At opleve et læsefælleskab ved sammen at tilegne sig ny viden og indsigter i litteratur og aktuelle udgivelser
    • At blive inspireret af hinanden og kunne dele den viden i andre sociale fællesskaber med familie, venner eller foreninger eller starte sit eget lytte-læsefællesskab uden for CSV.

    Indhold:
    Udgangspunktet er en fælles lydbog, podcast eller lydfortælling, hvor der læse-lyttes aftalte kapitler, afsnit el.lign. fra gang til gang. I plenum arbejdes med spørgsmål af forskellige karakter (konkrete, refleksive, åbne, lukkede m.m.) Underviseren guide igennem det læste, det kan f.eks. være med fokus på for-forståelser, person karakteristika, hvad det sætter i gang af tanker m.m.

    Kontakt:
    Tilmelding ved at kontakte synskonsulenten i telefontiden
    tirsdage og onsdag kl. 8.30 – 10.00 på tlf.:76 81 55 80.

    Varighed: 4 - 6 kursusgange á 1, 5 time

    Tidspunkt:
    Holdet tilbydes, når der er tre tilmeldte.
    Undervisningen tilbydes fredage kl. 10.30 – 12.00

  • Visuel energiforvaltning

    Målgruppe:
    Voksne med et nedsat syn pga. en øjendiagnose eller visuelle vanskeligheder som følge af hjernerystelse eller erhvervet hjerneskade, der ønsker viden om hvordan de bedst muligt kan kompensere for deres synsudfordringer og reducere energiforbruget.

    Formål:
    Formålet er at få strategier til at kunne navigere i eget liv med visuelle udfordringer som følge af neurologiske diagnoser.

    Mål: 

    • At blive bevidst om synets energiforbrug og hvad det kræver at bruge synet. 1. Undervisningsgang
    • At få viden om gode kropsbevægelser, positioner, belysning, visuelle hvil, støj og kontrastfarver, der kompenserer for synsudfordringen ved at anvende mindst mulig energi. 2. Undervisningsgang
    • At få kendskab til synshandlemuligheder, der giver energi, gennem viden om det visuelle og funktionelle tempi, samt vigtigheden af at holde pauser. 3. Undervisningsgang
    • Viden om hvordan der bedst muligt arbejdes synsmæssigt ved en PC, Padlet eller smartphone, så energien bevares 4. Undervisningsgang

    Indhold:
    Der vil være en vekselvirkning af oplæg og øvelser. Oplæggene giver den nødvendige baggrundsviden om synet og øvelserne gør dig i stand til at omsætte den tillærte viden til praksis i din hverdag.
    Oplæg om synets tre kategorier: 1. Synet når du og verden står stille 2. Synet når du bevæger dig i verden og 3. Synet hvor både du og verden bevæger sig, lære meget om hvordan du forvalter din synsenergi på bedst mulig vis når du skal afstandsbedømme, koordinere eller holde fokus.

    Kontakt:
    Tilmelding ved at kontakte synskonsulenten i telefontiden
    tirsdage og onsdag kl. 8.30 – 10.00 på tlf.:76 81 55 80.

    Varighed: 4 - 6 kursusgange á 1, 5 time

    Tidspunkt:
    Holdet tilbydes, når der er tre tilmeldte.
    Undervisningen tilbydes torsdage kl. 13.00 – 14.30