Parkinson
Parkinsons sygdom udvikles på grund af en gradvis ødelæggelse af hjerneceller i substantia nigra - et lille og afgrænset område dybt i hjernen. Ødelæggelsen går særlig ud over de celler, som udskiller signalstoffet dopamin. Mangel på dopamin giver langsomme og træge bevægelser, stivhed i arme og ben, og rysten i hvile. Denne rysten rammer i særlig grad hænderne.
I starten er symptomerne uklare. De optræder ofte først i den ene halvdel af kroppen, for derefter at sprede sig til den anden side. Sygdommen starter ofte med rysten (tremor), og efterhånden kommer der nedsatte bevægelser (hypokinesi) og stivhed i musklerne (rigiditet). Efter nogle år kommer der ofte dårlig balance (postural instabilitet).
Alle bevægelser vil også med tiden blive langsommere. Det vil være svært at begynde en bevægelse, eksempelvis at begynde at gå. Rysten er særligt fremtrædende i hvile, og forværres ved psykiske belastninger. Gangen hos en person med Parkinsons sygdom bliver efterhånden med fremoverbøjet krop og småtrippende skridt uden medsving af arme og med usikker balance.
Man kan få psykiske symptomer som glemsomhed, passivitet og depression, og mange oplever også at få søvnproblemer foruden andre fysiologiske problemer.
Parkinson og talevanskeligheder
Stemmen bliver ofte svagere og talen mere monoton. Ansigtet får mindre mimik, så det kan virke udtryksløst. Nogle få vil også opleve at udvikle det, man kalder en neurologisk stammen. Her bliver talen "hakkende" og det kan være svært at komme igang med at tale.
Hos os er der hjælp at hente.
Ofte stillede spørgsmål
-
Hvem kan få hjælp?
Hvis du bor i Vejle Kommune og har fået diagnosen Parkinson, er det hos os, at du kan få hjælp.
-
Hvem underviser?
Konsulenten er Uddannet cand.mag. i audiologopædi og har en MfA i Stemmestudier fra Royal CSSD i London.
Herudover er hun certificeret i LSVT-metoden, der er en anerkendt metode inden for Parkinson og kommunikationsvanskeligheder.
-
Hvor kan jeg få undervisning?
Undervisningen foregår primært på CSV Kommunikation & Teknologi på Pederholms Allé 50, 7100 Vejle.
-
Hvad er formålet?
Formålet med undervisningen er at optimere stemmefunktionen med fokus på styrke, tydelighed og holdbarhed.
En anden, lige så vigtig, del af undervisningen retter sig mod, at du får værktøjer til at mestre dit problem og til at acceptere og rumme det til fordel for en værdifuld tilværelse.
Der er også fokus på kompenserende strategier eller i enkelte tilfælde på teknologiske hjælpemidler.
Vi stræber efter at give dig mulighed for at lykkes med dit liv.
-
Hvordan foregår det?
Konsulenten afdækker sammen med dig dine vanskeligheder og afgør, om der er et behov for undervisning.
Er der behov for undervisning, aftaler I, hvordan undervisningsforløbet skal sættes sammen. Vi har både ene- og gruppeundervisning.
Den hjælp, du får, afhænger af, hvad du har brug for, og derfor kan hjælpen også udelukkende bestå af rådgivning og vejledning.
Ved undervisningsforløb, der strækker sig over mere end tre lektioner, opstiller du sammen med konsulenten fælles mål for undervisningen.
Det er vigtigt, at du afsætter den nødvendige tid til undervisningen og din egen træning, og at det er noget, du prioriterer højt i din hverdag.
Træningen indebærer blandt andet vejrtrækningsøvelser, afspændingsøvelser og diverse genoptrænende og stabiliserende stemmeøvelser.
-
Hvordan kommer jeg igang?
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for hjælp.
Vi modtager også henvisninger fra sundhedsfagligt personale. Herefter vil du blive indkaldt til en samtale.
Vi glæder os til at hjælpe dig.