Almindelige diagnoser

Herunder kan du læse om de mest almindelige øjensygdomme.

Ofte stillede spørgsmål

 • AMD

  AMD er en forkortelse for Aldersrelateret Macula Degeneration. Det betyder i bund og grund, at du har fået nogle alderspletter inde omkring den del af dit synsfelt, som du bruger til at se skarpt og præcist, og farver. Man bliver ikke blind af sygdommen, men den vil besværliggøre dit læsesyn.

  I den vestlige verden er AMD den hyppigste årsag til synsnedsættelse. AMD opstår typisk i 50-60 års alderen, hvor sygdommen vil påvirke synet i forskellige grader. Når man er 70+, vil ca. 40% have AMD.

  Tør AMD

  AMD findes i en tør og våd udgave. Den tørre udvikler sig langsomst, og som det er lige nu kan øjenlægen ikke behandle den. Men kan ved hjælp af årlige kontroller, holde øje med om der sker en forværring af øjensygdommen.

  Våd AMD

  Den våde udgave er mere aggressiv i sin udvikling, og derfor er det vigtigt at reagere, hvis du pludseligt oplever en synsnedsættelse. Her skal du kontakte øjenlægen.

  Sygdommen kan ikke kureres, men det er muligt ved hjælp af foreksempel indsprøjtninger i øjnene at stabilisere den, så sygdommen bliver bremset i sin udvikling.

  Hjælpemidler

  Stærke læsebriller/lupbriller, luplampe eller håndlup.

  For yderligere information anbefales hjemmesiden Værn Om Synet

 • Grøn stær

  Grøn stær er en øjensygdom, som ubehandlet beskadiger synsnerven. Det er en sygdom der ofte kommer snigende, og giver derfor langsomt forskellige defekter i synsfeltet. Den kan også opstå som den noget sjældnere akutte form, hvor synsnerven visner i løbet af få dage.

  Grøn stær er oftest aldersbetinget, men den kan også være medfødt, opstå i ungdommen eller sammen med andre øjensygdomme såsom diabetes eller regnbuehindebetændelse. Den kan også opstå i forbindelse med øjenoperationer, traume eller som bivirkning til forskellige medicin.

  Grøn stær behandles oftest med øjendråber. I andre tilfælde kan det være nødvendigt med laserstråler, eller at der laves dræn.

  Hjælpemidler 

  Filterbriller, lupbriller eller lupper. 

  For yderligere information anbefales hjemmesiden Værn Om Synet

 • Diabetes

  Diabetisk øjensygdom, kan være svær at have med at gøre med. Den opdages oftest for sent af borgeren.

  Der sker nogle forandringer inde på nethinden, som foregår ubemærket, men som er behandlingskrævende. Når forandringerne er store nok, kan der opleves skygger i synsfeltet.

  Vi anbefaler derfor, at du går til kontrol hos øjenlægen en gang om året.

  Behandlingen er som regel, styring af blodsukker. Hvis det er nødvendigt kan du foreksempel få laserstråler.

  Hjælpemidler 

  Filterbriller, lupbriller eller lupper. 

  For yderligere information anbefales hjemmesiden Værn Om Synet